Fascinanta cultură a lumii arabe

Dacă sunteți fascinate de culturi diverse, iar călătoria este o permanentă aspirație a dumneavoastră, lumea arabă vă poate oferi tocmai acest gen de spirit de aventură și locuri ce mustesc de istorie și expresivitate artistică. V-ați întrebat însă, vreodată, la ce ne referim mai exact atunci când folosim sintagma „cultura lumii arabe”?

Ce desemnează de fapt conceptul de „lume arabă”. Este vorba de o entitate măsurabilă, sau mai degrabă o metaforă de inspirație geografică?
Ei bine, adevărul este că putem încerca, cu un oarecare succes, să fixăm anumiți parametri pentru a înțelege mai bine sensul geografic al lumii arabe.

 

Ne putem astfel referi la Liga Arabă, o organizație multi-statală, regională cu rol diplomatic și economic ce numără 22 de state din Asia și Africa. Centrul administrativ al Ligii Arabe se află la Cairo, încă de la întemeierea organizației din anul 1945. Acestea ar fi câteva date măsurabile în ceea ce privește ideea de „lume arabă” ce ne fascinează și despre ale cărei splendori culturale citim adesea ori aflăm de la televizor.
Cu toate că aceste cifre ne oferă date măsurabile ele vorbesc relativ puțin despre cultura lumii arabe, cu a sa bogată profunzime.

Putem însă afirma cu certitudine că epicentrul religios al lumii arabe se află la Mecca, loc de pelerinaj și reper spiritual al islamului. Rămâne însă o întrebare ce ne poate, pe bună dreptate, stârni curiozitatea după toate acestea și anume: Care este punctul de început a ceea ce denumim acum generic „cultura lumii arabe”. Dacă e să ne gândim la cultura arabă ca atare aceasta se regăsește într-o varietate de locuri ce nu țin cont de constante ale geografiei.

Totuși, dacă e să ne raportăm la Liga Arabă, am putea spune, pornind dinspre Europa de Sud și bazinul Mediteranei, că ceea ce denumim acum „cultura lumii arabe” pornește din Maroc. Marocul cu centre comerciale vibrante și perle ale istoriei și arhitecturii precum palatul El Badi din Marrakech sau moscheea Hassan al II-lea din Casablanca.
Așadar, de ce nu ne-am plnifica următorul concediu într-una din fascinantele centre ale culturii arabe. Cu o asigurare de călătorie de la AXA, putem să ne lăsăm purtați de val într-un concediu fără griji.